Dolar 34,5048
Euro 36,4965
Altın 2.947,07
BİST 9.031,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18 °C
Az Bulutlu

Alçıpan Nedir? Alçıpanın Çeşitleri ve Kullanım Yerleri

08.01.2024
735
A+
A-

Alçıpan Nedir? Alçıpan çeşitleri nelerdir? Alçıpan nerelerde kullanılır? Alçıpan asma tavan, alçıpan bölme duvar uygulamaları nasıl yapılır? Alçıpan fiyatları ve maliyetleri nelerdir? Kuru Duvar sistemleri nelerdir?

Genellikle kullanılan Alçıpan ismi bir marka olmakla beraber asıl adı Alçı Levhadır. Duvar veya asma tavan yapımında kullanılan, ortasında alçı bulunan iki tarafı kağıt kaplı levhalara Alçıpan ya da Alçı Levha denir.

Alçıpan, yangına ve suya dayanıklı olması, ses yalıtımının iyi olması, düşük maliyetli olması, işçiliğinin kolay olması ve uygulamasının temiz olması sebebiyle inşaat sektöründe ve dekorasyon işlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca düz bir yüzeye sahip olmasından dolayı file ve saten alçı uygulaması ile duvar yüzeyi oluşturulabilmektedir. Kalın sıva yapılmasına gerek yoktur.

Alçıpan Çeşitleri

Alçıpanlar çok çeşitli özelliklerde ve ebatlarda üretilmektedir. Üretici firmaya göre değişkenlik göstermekle birlikte genel olarak 2,5 m x 1,2 m ebatlarında levhalar olarak üretilir. En sık 12,5 mm kalınlıkta bulunmaktadır. Ancak 6 mm’den 18 mm’ye kadar çeşitli kalınlıklarda üretilmektedir. (6,5 mm, 9,5 mm, 12,5 mm, 15 mm, 18 mm)

Kullanım alanlarına göre çok farklı tipte ürünler üretilmektedir. Bunlardan bazıları şöyledir.

  • Islak hacimler için suya ve neme dayanıklı alçı levhalar
  • Yangın riski yüksek alanlar için yangına dayanıklı alçı levhalar
  • Darbeye dayanıklı alçı levhalar
  • Kolay şekil verilebilen esnek alçı levhalar

Ayrıca dış cephe için çimento bazlı levhalar da üretilmektedir.

Alçıpanın Kullanım Alanları

Alçı paneller ülkemizde genellikle hastane, alışveriş merkezleri, otel, havalimanı gibi yapılarda bölme duvar ve asma tavanlarda kullanılmaktadır. Konutlarda ise bölme duvar yerine daha çok asma tavan malzemesi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca alçıpan giydirme duvar ve alçıpan yapıştırma uygulamaları da vardır. Dış cephe kaplamalarında ise çimento esaslı levhalar kullanılır.

Alçıpanın Avantajları

Alçıpan levhaların bazı özellikleri ve avantajları şöyledir.

  • İşçiliği kolaydır. Taşınması, kesimi ve uygulaması basittir.
  • Kolay şekil verilebilir.
  • Sökümü kolaydır. Proje ve mekan değişikliklerinde zaman kazandırır.
  • Suya, neme, ısıya, darbeye dayanıklı olarak üretilen türleri vardır. Projeye göre farklı seçenekler mevcuttur.
  • Kuru duvar sistemi olduğu için harç kullanımı gerektirmez. Temizdir.
  • Duvar kalınlığı istenilen ölçüde yapılabilir. Alandan kazanma imkanı sağlar. Tesisat işlerinde kolaylık sağlar.
  • Düz yüzeye sahip olduğundan ince bir sıva/alçı çekilerek ya da boyanarak kullanılabilir.

Alçıpan Levhaların Uygulanması

Alçıpan asma tavan, alçıpan bölme duvar uygulamalarında öncelikle galvanizli çelik sac profiller ya da kutu profiller ile taşıyıcı sistem oluşturulur. Asma tavanlarda 120 cm aralıklarla ana taşıyıcı profiller, ana profilllere dik yönde 60 cm aralıklarla ara taşıyıcı profiller atılır. Bu profillere alçıpanlar, vidalama makinesi yardımıyla alçıpan vidası ile vidalanır.

Bölme duvarlarda ise duvarın üst ve alt kısmına U profiller dübel ile betona montelenir. Bu profillerin içerisine düşey C profilleri 60 cm aralıklarla yerleştirilir. Bu C profillerinin üzerine alçıpan vidası ile alçıpanlar vidalanır. Projeye göre tek kat ya da iki kat alçıpan uygulanır. C profillerin arasına taşyünü gibi ısı ve ses yalıtım malzemeleri projeye göre konulur. 50 mm, 75 mm, 100 mm boyutlarında U ve C profilleri üretilmektedir. Yani bu kalınlıklarda bölme duvar oluşturma imkanı sağlar.

Alçıpan vidalama işlemi tamamlandıktan sonra derz bandı ile alçıpan derzleri ve vida yüzeyleri kapatılır. Daha sonra ince sıva ya da alçı çekilerek yüzey boyaya hazır hale getirilir.

Alçıpan Levhalar İle İlgili Pratik Bilgiler

1 Adet Alçı Levha Boyutları : 250 cm x 120 cm

1 Levha Alanı : 3 m2

1 Levha Ağırlığı : Kalınlığına, alçıpan türüne ve üretici firmaya göre değişmektedir. 12,5 mm düz alçıpan yaklaşık 8-10 kg ağırlığındadır.

Asma Tavan Nedir? Nasıl Yapılır? Asma Tavan Türleri ve Uygulamaları Hakkındaki Yazımızı İncelemek İçin Tıklayın

REKLAM ALANI
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.