Dolar 34,5048
Euro 36,4965
Altın 2.947,07
BİST 9.031,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18 °C
Az Bulutlu

Girişimci Mühendis ve Mimarların Okuması Gereken Kitaplar Listesi

Girişimci Mühendis ve Mimarların Okuması Gereken Kitaplar Listesi
REKLAM ALANI
1. Ertuğrul Kurdoğlu – Ben Buraya Hayallerimle Geldim

Hayaller öğrenilerek kazanılmaz, ama korkularımızdan dolayı kaybedilebilir. O nedenle hayallerimizden vazgeçmeden cesaretle peşinden gitmemiz gerekir. Ertuğrul Kurdoğlu

İTÜ İnşaat Fakültesinden 1956 yılında mezunu olan Ertuğrul Kurdoğlu, mezun olduğu günden bu yana pek çok büyük inşaat projelerine imza atmıştır. Ortakları ile birlikte Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santrali yapım ihalesini alıp layıkıyla yaparak inşaat sektöründeki zirveyi yakaladı. Burger King’i de bünyesinde barındıran TAB Gıda’nın kurucusu olan Ertuğrul Kurdoğlu, kendi yaşamından anılarını ve Atatürk Barajı ihale ve inşaat sürecini bu koleksiyonluk eserinde kaleme almış.

2. Oğuz Atay – Bir Bilim Adamının Romanı : Mustafa İnan

Kendisi de İnşaat Mühendisi olan Oğuz Atay, İTÜ İnşaat Fakültesi’nden hocası olan Mustafa İnan’ın çocukluğunda yaşadığı zorluklar, öğrencilik hayatı, İstanbul’a gidip İnşaat Fakültesi’ne başlaması detayları ile kaleme alınmıştır.

Mekanik kürsüsünün en önemli isimlerinden olan Mustafa İnan, birçok makamı ve parasal işleri reddederek kendisini bilime adamış bir değerimizdir. Her mühendisin bu kitabı okuyarak Mustafa İnan’ın hayat mücadelesini anlamasını tavsiye ediyoruz.

3. Jules Payot – İrade Terbiyesi

İrade Terbiyesi adlı eser son yıllarda oldukça popüler olmuştur. Tembellik, isteksizlik gibi problemleriyle uğraşanların başucu kitabı olan İrade Terbiyesi, öz disiplininin güçlendirmek isteyenler için tavsiyemizdir.

Tembelliğe neden olan dış çevrenin tüm zararlı etkilerine karşı Payot’un önerisi şudur: İrade Eğitimi. Peki, bu irade eğitimi nedir ve nasıl yapılır? İşte Payot, yılların gözlemi ve deneyimi ile irade eğitimi savaşının her bir evresini ve yapılacakları tek tek anlatıyor. İrademiz ne kadar güçlü olursa hayatta sağlıklı, mutlu ve başarılı olma şansımız da bir o kadar artar. Cemil Meriç

4. Chris Guillebeau – 100 $’lık Başlangıç

Sevdiğiniz işi yapmak isteyip cesaret bulamıyorsanız veya hangi yolu izleyeceğinizi, ne yapacağınızı bilmiyorsanız 100$’lık Başlangıç’ı okumanızı öneriyoruz. Dünyanın her tarafından farklı girişimcilik hikayeleri bu kitapta derlenmiş. Ancak bu girişimcilik hikayelerinin bir ortak özelliği var. Ya sıfır sermaye ile başlamaları ya da 100$ gibi küçük rakamlar ile kendi girişimlerini kurmaları. Girişimci mühendis ve mimarlar arkadaşlarımıza şiddetle tavsiye ediyoruz.

“100 Dolarlık Başlangıç, yeni bir girişimcinin tam olarak ihtiyaç duyduğu şeyi veriyor: Az bir parayla yeni bir iş kurmak için denenmiş, etkili, açıklayıcı ve kullanışlı tavsiyeler.” Pamela Slim

5. John Rossman – Amazon

Şu an dünyanın en zengin iş adamı Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’tan öğreneceğimiz çok şey var. Bunların bir kısmını Jeff Bezos’un eski çalışma arkadaşı ve Amazon’da Kurumsal Hizmetler Yöneticisi olarak görev yapmış olan John Rossman’dan dinliyoruz.

“Amazon’da John Rossman, Jeff Bezos’un şirketinin tüm seviyelerinde iyi karar vermeyi kolaylaştıran benzersiz bir dizi sistemi nasıl oluşturduğunu göstermek için bir zamanlar içeriden biri olmanın sağladığı, örneğine az rastlanan bakış açısından faydalanarak Amazon’un gizli kurumsal kültürünü parlak bir şekilde aydınlatıyor.” Brad Stone

6. Howard Schultz – Starbucks: Gönlünü İşe Vermek

Starbucks diyince burnunuza kahve kokuları gelmeye başlamıştır sanırım:) Kahvenizi yanınıza alıp zamanın nasıl geçtiğini farketmeden okuyacağınız bir başarı hikayesini daha listemize ekliyoruz.

Starbucks’ın kurucusu Howard Schultz’un kendi ağzından Starbucks’ı nasıl tutku ile kurduğunu anlatıyor. Severek yaptığınız bir işin sizi nasıl başarıya kolaylıkla götüreceğini bize bu kitapta gösteriyor.

7. Hulusi Turgut – Sabri Ülker’in Hayat Hikayesi

Ülkemizde günümüzün en büyük kuruluşlarından bir tanesi, çocukluğumuzun, gençliğimizin hatta şimdiki çocukların bile lezzetle yediği Ülker Bisküvileri kurucusu Sabri Ülker’in hayatını detaylı bir biçimde anlatan bu eseri okurken canınız efsane pötibör bisküvisi isteyebilir.

Üker’in bu günlere nasıl geldiğini, ne tür zorluklardan geçip Sabri Ülker’in bu zorluklar karşısında nasıl reaksiyon gösterdiğini bu kitabı okurken daha iyi anlayacaksınız.

8. Richard Branson – Takılma, Yap Gitsin

İngiliz yatırımcı ve iş adamı, 350’den fazla şirketi bulunan Virgin Şirketler Grubu’nun kurucusu ve CEO’su Richard Branson, ilk ticari başarısını elde ettiği 16 yaşından bu güne attığı çılgın ticari atılımları ve sosyal yaşantısındaki çılgınlıkları bu kitapta ele almış.

“Ben hayata atılırken, her şey daha belirliydi. Önünüzde bir kariyer yolculuğu vardı ve çoğu zaman babanızınkinin aynısıydı. Çoğu anne ise tabii ki evdeydi. Bugün hiçbir şey kesin değil; hayat çok uzun bir mücadele olabilir. Eğer bir yere varmak istiyorsanız, önceliklerinizi belirlemeniz gerekiyor. Benim aldığım en iyi ders, sadece yapmak oldu. Ne olursa olsun, ne kadar zor ve ürkütücü görünürse görünsün, antik Yunan filozofu Platon’un dediği gibi, “Her işin en önemli kısmı başlangıçtır.” Çinliler de, “Binlerce kilometrelik bir yolculuk, tek bir adımla başlar,” der.

Eğer ileriye bakarak sonunu düşünürseniz ve aradaki potansiyel tehlikelerle dolu onca kilometreye bakarsanız, o ilk adımı asla atamayabilirsiniz. Hayatta elde etmek istediğiniz her neyse, eğer çaba göstermezseniz hedefinize ulaşamazsınız.

O ilk adımı atın. Karşınıza pek çok zorluk çıkacaktır. Pek çok engelle karşılaşabilirsiniz; ama sonunda başaracaksınız. Bol şans!” Richard Branson
(Tanıtım Bülteninden)

9. Mehmet Uludüz – Hayır’a Alışın Evet İçin Çalışın

Ticari hayatta reddedilme korkusu bir çoğumuzun içinde vardır elbette. 1969 yılında ailesi ile birlikte Almanya’ya giden Mehmet Uludüz, sıra dışı bir satış hikayesini bizlerle paylaşıyor. O zamanlar oldukça popüler olan kapıdan tencere takımı satışını hiç yabancı dil bilmeden gittiği Almanya’da öğrenerek kendi grubunu kuruyor ve Avrupa bölgesinin bir numaralı grubu haline getiriyor. Bu başarısını da ailesine ve azimle bıkmadan, yorulmadan çalışmasına bağlıyor.

10. Aydın Boysan – Nereye Gitti İstanbul?

Türkiye Mimarlar Odası’nın kurucularından olan, yönetim kurulu üyesi, ilk genel sekreteri ve İstanbul Şube Başkanlığı yapan Aydın Boysan, nüfusu 1950’lerde 1 milyonken yarım yüzyıl içinde 15 milyonluk bir megakente dönüşen, doduğu, büyüdüğü ve yaşlandığı şehir İstanbul üzerinde denemelerini kaleme almıştır.

Mimari ve teknik açıdan da bakarak İstanbul’u okuyucuya aktarıyor.

Makalenin öne çıkarılan resmi Free-Photos tarafından Pixabay'a yüklendi.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: ,
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.