Dolar 32,5863
Euro 34,7960
Altın 2.509,75
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14 °C
Yağmurlu

Karot Nedir? Binalardan Karot Numunesi Nasıl Alınır?

Karot Nedir? Binalardan Karot Numunesi Nasıl Alınır?
REKLAM ALANI

Karot, binalarda mevcut betonun dayanımını belirlemek için kullanılan bir sertleşmiş beton numunesi alma yöntemidir. Karot numunesi, binanın taşıyıcı sistem elemanlarından yani kolon, perde ve temel gibi yerlerden alınır. Yapının mevcut beton basınç değerini belirlemek için en kesin yöntemdir. , Alınan numune gerekiyorsa kür havuzunda bekletilerek laboratuvar ortamında basınç testine tabi tutulur.

Karot Nasıl Alınır?

Kolondan karot alımı

Karot alınan yer, kolonun dayanımında azalma olmaması için yüksek dayanımlı harçla doldurulur

Betonarme binalardan karot numunesi yönetmelikte belirtilen koşullara göre alınmaktadır. TBDY-2018 15.2’ye göre göre performans analizinde kullanılmak üzere Sınırlı bilgi düzeyinde her kattan en az üç adet sertleşmiş beton numunesi alınır.

Kapsamlı bilgi düzeyinde, zemin katta üç, diğer bütün katlardan ikiden az olmamak üzere ve binada toplam dokuzdan az olmamak üzere her 400 m2’den bir adet beton numunesi alınarak deneye tabi tutulur.

Karot Binaya Zarar Verir Mi? Karot Alınırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Yetkin kişiler tarafından alınan karot numuneleri, yapıya ciddi zararlar vermez. Ancak karot alınan yer yüksek dayanımlı dolgu harcı ile doldurulmalıdır. Ayrıca karot numunesi alınırken kolon içindeki yatay ve düşey donatılara zarar vermeyecek şekilde alınmalıdır. Donatı tespit cihazları ile kolondaki donatılar tespit edilerek donatı olmayan bölgeden karot alınmalıdır.

Karotlar, mümkün olduğunca betonarme elamanların kritik noktalarından alınmamalıdır. Kolonda momentinin sıfır olduğu noktadan yani orta bölgelerden almak daha sağlıklı olacaktır.

Bir yapıdan alınmış karot numuneleri

Ayrıca alınan karot numuneleri beton içerisinde kullanılan malzemeler hakkında fikir edinmemizi de sağlar.

Kırılan karot numunesi ve içerisinden çıkan agregalar

REKLAM ALANI
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.