Dolar 33,9848
Euro 37,8446
Altın 2.826,99
BİST 9.688,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25 °C
Hafif Yağmurlu

Kutu Profil Nedir? Kullanım Alanları ve Metraj Yöntemleri

Kutu Profil Nedir? Kullanım Alanları ve Metraj Yöntemleri
REKLAM ALANI

Kutu Profil, içi boş kare veya dikdörtgen olarak çeşitli ölçülerde ve et kalınlıklarında üretilen hafif çeliklerdir. Cephe kaplamalarında, ıslak hacimlerde, asma tavanlarda, alçıpan duvarlarda, dekorasyon imalatlarında, çelik konstrüksiyonlarda ve farklı inşaat projelerinde sıklıkla kullanılmaktadır. İnşaat sektörü dışında otomotiv sektöründe ve makine imalatlarında da kullanılmaktadır. Standart olarak bir kutu profil 6 metre olarak üretilir. Boyasız veya antipas boyalı olarak piyasada bulunmaktadır.

İnşaat sektöründe Kutu Profil imalatlarının metrajları ve birim fiyatları Kilogram ile hesaplanmaktadır.

Kutu Profil Kullanım Alanları
Palet Şekilde Paketlenmiş Kutu Profiller
  • Asma tavan ve alçıpan duvar imalatında
  • Islak hacimlerde
  • Cephe kaplamalarında
  • Yükseltilmiş döşemelerde
  • Çatı konstrüksiyonlarında
  • Hafif çelik yapılarında
  • Balkon ve bahçe korkuluklarında
  • Bahçe kapılarında
  • Otobüs, kamyon karoserlerinde
  • Makine imalatlarında
  • Mobilya sektöründe
  • Gemi imalatında

Ve daha farklı alanlarda kutu profiller karşımıza çıkmaktadır.

Neden Kutu Profil Kullanılır?

Kutu profiller hafif çelikler olduğu için yapıya ekstra ağırlık getirmeyeceğinden tercih edilmektedir. İşçiliği kolaydır. Ekonomiktir. Kaplama duvarlarda mukavemeti arttırır. Farkı ölçülerde ve kalınlıklarda üretilmektedir. Birçok alanda kolayca kullanılabilir. Ayrıca paslanmaya karşı dayanıklı olduğundan uzun ömürlüdür.

Kutu Profil Ağırlık Tablosu ve Metraj Hesapları

Kutu Profil satıcıda metre hesabına göre satılmaktadır. Fiyatlar metreye göre alınır. İmalatların metrajında ve birim fiyatlarında ise kilograma göre hesap yapılmaktadır. Metraj çıkarırken kullanılan kutu profilin kesit ölçülerine göre ağırlığının bulunması gerekmektedir.

Kutu Profil ağırlıkları üreticiye göre az da olsa farklılıklar göstermektedir.

Kare Kutu Profil Ağırlık Tablosu
Kare Kutu Profil Ağırlık Tablosu
Dikdörtgen Kutu Profil Ağırlık Tablosu
Dikdörtgen Kutu Profil Ağırlık Tablosu

Kutu Profil Metraj Hesaplama

Kutu profil imalatlarında metrajlar genellikle kilogram veya metretül olarak hesaplanmaktadır.

Örneğin bir ıslak hacim imalatında usta 100 metre 50x50x3 mm kutu profil kullanmış olsun. Yukarıdaki Kare Kutu Profil Ağırlık Tablosunda 50x50x3 mm kutu profilin birim ağırlığını 4,28 buluyoruz. Yani buna göre 1 metre 50x50x3 mm profil 4,28 kilogram gelmektedir. Islak hacimde toplam kullanılan kutu profil miktarı ise 100 x 4,28 = 428 kilogramdır.

Birim fiyat analizinde ise 50x50x3 mm kutu profil imalatı birim fiyatı 50 TL olarak belirtilmiş olsun. Buna göre yapılan işin hakediş tutarımız 50 x 428 = 21.400,0 TL olmaktadır.

Metretül hesabında ise birim fiyat ile kullanılan profil metresinin çarpımı ile hakediş tutarı çıkartılır.

The Şantiye ailesine katılmak istiyorsanız bir tık ötenizdeyiz. TheSantiye.com sitemizde yazar olmak için buraya tıklayıp formu doldurabilirsiniz.

REKLAM ALANI
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.