Dolar 32,4532
Euro 34,7313
Altın 2.441,41
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18 °C
Az Bulutlu

Planlama Mühendisi Nasıl Olunur? Görevleri ve Kullanması Gereken Yazılımlar

24.10.2020
2.469
A+
A-
Planlama Mühendisi Nasıl Olunur? Görevleri ve Kullanması Gereken Yazılımlar
REKLAM ALANI

İnşaat,Üretim ve Lojistik sektöründe yakın zamanda sık duymaya başladığımız Planlama Departmanları ve Planlanma Mühendisleri veya Uzmanları neler yapar? Bu mühendislerin görevleri nelerdir? Nasıl Planlama Mühendisi olunur ve bilinmesi gereken programlar nelerdir? Bu sorularınızın cevabını bu yazımızda alacaksınız.

Planlama Mühendisliği ve Üretim Planlama Mühendisliği Nedir?

Bir firmada üretimin istenilen zamanda, istenilen hedeflere ulaşmak için gerekli tüm planlamaları yapan uzmana Planlama Mühendisi denir. Malzeme, Makine, Adam/Saat, Hammadde, Sipariş, Lojistik gibi konular üzerine planlar yapmaktadır.

İnşaat sektöründe ise bir projenin istenilen teslim tarihine kadar aksamadan bitirilmesi amacıyla adam/saat, makine, malzeme ve yapılacak tüm imalatları birbirleri ile entegre ederek en doğru planlamayı ortaya koyan ve risk analizi yapan kişiye Planlama Mühendisi denir. Kaba inşaat, İnce inşaat, su, elektrik, havalandırma ve makine tesisatları ,peyzaj gibi şantiyedeki tüm kalemleri tek tek analiz ederek hedef planın içine ekler ve en ideal planı oluşturur. Ayrıca maliyet ve risk analizi de yaparak g

Kimler Planlama Mühendisi Olabilir?

İnşaat sektöründe genellikle İnşaat Mühendisleri Planlama Departmanlarında görev alırken, Üretim sektöründe genellikle Endüstri Mühendisi, Makine Mühendisi, Metalurji ve Malzeme Mühendisi, Mekatronik Mühendisiliği gibi bölümlerden mezun olanlar görev almaktadır.

Planlama Mühendisi iş süreçlerine ve ERP konusuna hakim olmalı, Primavera P6, Ms Project, Tilos, Excel gibi programları kullanabilmeli, kaynakları en verimli şekilde kullanabilmeli, koordinasyon becerisi gelişmiş olmalıdır. Analiz yeteneği olmalıdır. Çalıştığı firmanın üretim proseslerine, inşaat sektöründe ise tüm inşaat kalemlerine hakim olmalıdır.

Primavera P6, en yaygın olan proje yönetimi ve planlama programıdır. Ayrıca risk analizi, maliyet analizi yapmamıza olanak sağlar. Adam/Saat analizleri, gecikme analizleri, hedef plan karşılaştırması, nakit akışı izleme ve raporlama gibi işlemler yapılabilmektedir.

Ms Project, Microsoft tarafından geliştirilmiş olup plan oluşturma, kaynak tanımlama ve atama, bütçe yönetimi, proje yönetimi gibi birçok özelliği mevcuttur.

Tilos, Konut inşaatı gibi dikey yapılardan farklı olarak otoyol, demiryolu, boru hattı, iletim hattı, tünel, baraj ve hes projeleri gibi doğrusal projelerde kullanılmaktadır. Bir hat boyunca birden farklı konumda imalat gerektiren zamanlarda proje yöneticilerinin “ne zaman” sorusuna değil, aynı zamanda “nerede” sorusuna yanıt vermektedir.

İnşaat sektöründe en sık kullanılan planlama programları bunlardır. Piyasada bu alanda birçok program mevcut ancak bu üç program İnşaat Mühendisleri için yeterli olmaktadır.

Planlama Mühendisinin Görevleri
  • Planlama Mühendisi, imalatları takip etmeli, sahadan gelen verileri sürekli olarak plana işlemelidir.
  • Periyodik olarak hedef plan ile gerçek planı karşılaştırmalı, gecikme analizleri, maliyet analizleri yapar.
  • Adam/Saat analizleri yaparak insan gücü, makine ve malzeme gibi kaynakları en verimli kullanılacak şekilde planı oluşturur. Belli bir dilimde yığılma olmasını engellemek amacıyla kaynakları dengeleye çalışır.
  • Maliyet ve bütçe analizleri yapar.
  • Saha başta olmak üzere tüm birimlerle ve yönetim ile koordineli olarak çalışır.
  • Gecikmeleri rapor haline yönetime sunar.
Makalede kullanılan resim StartupStockPhotos tarafından Pixabay'a yüklendi.

REKLAM ALANI
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.