Dolar 32,5696
Euro 34,9577
Altın 2.423,62
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20 °C
Az Bulutlu

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de Yayımlandı

12.05.2023
1.608
A+
A-
Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de Yayımlandı
REKLAM ALANI

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 12 Mayıs 2023 tarihli Resmi Gazete’de Planlı Analar İmar Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği yayımladı. Yayımlanan yönetmeliğe göre 6 Şubat Felaketinin etkileri göz önünde bulundurularak önemli ve köklü değişikliklere yer verildi.

Ayrıca mimari, statik ve mekanik tesisat proje müelliflerine tecrübe şartı getirildi. Buna göre;

  • Nüfusu 50 binden fazla olan belediyelerde yapılacak umumun kullanımına mahsus olan; resmi binalar, ibadet yerleri, eğitim, sağlık tesisleri, kültürel binalar, eğlence yapıları, konaklama amaçlı binalar, alışveriş merkezleri, ulaştırma istasyonları, iş hanı, büro, pasaj, çarşı gibi ticari yapılar ile merkezi iş alanları ve idaresince bu kapsamda olduğu değerlendirilen yapıların mimari proje müellifliği; kamuda veya üniversitelerin mimarlık bölümlerinde ya da meslek odasına kayıtlı serbest mimar olarak en az 5 yıl mesleki tecrübesi bulunup, yapı ruhsatı alınmış toplamda en az 10.000 m2, en az 4 farklı yapının projelendirilme sürecinde aktif olarak bulunan ve bu durumlarını gerekli belgelerle tevsik eden mimarlar tarafından üstlenilebilir. Üniversitelerin mimarlık ana bilim dalında tezli lisansüstü öğrenim görmüş olan mimarlar için bu fıkrada belirtilen asgari hizmet süresi ile proje yapımına dair kriterlerin yarısının sağlanması yeterlidir.

  • (b) Zemin kat hariç olmak üzere 5 ila 7 kat arasındaki binaların statik proje müellifliğinde;  en az 3 yıl mesleki tecrübe, yapı ruhsatı alınmış toplamda en az 10.000 m2, en az 4 farklı yapının projelendirilme sürecinde aktif olarak bulunma şartı

  • (c) Zemin kat hariç 8 ila 15 kat arasındaki binaların statik proje müellifliğinde; 5 yıldan fazla mesleki tecrübesi, en az biri (b) bendine göre hazırlanmış olup yapı ruhsatı alınmış toplamda en az 15 bin m2, en az 6 farklı yapının projelendirilme sürecinde aktif olarak bulunma şartı

  • (ç) Zemin kat hariç 15 kat üzeri binaların statik proje müellifliği; 7 yıldan fazla mesleki tecrübe, en az biri (c) bendine göre hazırlanmış olup yapı ruhsatı alınmış toplamda en az 20.000 m2, en az 8 farklı yapının projelendirilme sürecinde aktif olarak bulunan ve bu durumlarını gerekli belgelerle tevsik eden yapı ana bilim dalında veya deprem mühendisliği alanında lisansüstü eğitim yapmış inşaat mühendisleri tarafından üstlenilebilir.

 

Yayımlanan Yönetmeliğin tam metnini okumak için tıklayın.

REKLAM ALANI
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. ANIL KILINÇ dedi ki:

    Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 12 Mayıs 2023 tarihinde, 32188 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğinin, 4.Maddesinin (b), (c), (ç) ve (d) bendinde belirtilen “mesleki tecrübe” ifadesinin anlamı-kapsamı nedir?

    Ben 4 yıl statik büro firmasında çalıştım sonrasında 4 yıl endüstriyel tesis inşaatlarında saha ve teknik ofis görevlerinde çalıştım. Bu süre içerisinde; 2 farklı deprem yalıtım cihazı tasarımını içeren, zaman tanım alanında doğrusal olmayan analizler yaparak “Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğine Göre Binaların Deprem Etkisi Altında Davranışının İncelenmesi” başlıklı Yüksek Lisans Tezimi yazdım. Eğitimlerimi de başarıyla tamamladım ve şimdi kendi şirketimi kurmak için adım attım. Yaklaşık 2 hafta önce SİM belgemi aldım.
    Şu durumda, eğer “mesleki tecrübe” olgusu-anlamı-durum ifadesi eğer SİM belgesi başlangıcı süresinden başlıyor ise 15 katlı bir konut yapısının statiğini yapmak için 7 yıl beklemek zorunda kalacağım.
    Hal böyle olursa, benim gibi bir inşaat mühendisi neden genç girişimci olsun ve şirket kurup statik proje müellifliği olma yolunu seçsin?

    Teşekkür ederim.
    Saygılarımla.

  2. Ömer dedi ki:

    Bir mimar üniversite de mezun olduktan sonra 5 yıl imza atamadan çalışıp tecrübe kazandıktan sonra mı imza atacak yani ?