Dolar 34,0457
Euro 37,9446
Altın 2.819,47
BİST 9.728,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24 °C
Hafif Yağmurlu

Türkiye’nin Dünyaya Açılan Yeni Kapısı : İstanbul 3. Havalimanı

İGA (Istanbul Grand Airport) işletme markası ile İstanbul’a yapılan 3. Havalimanı, nam-ı diğer Yeni Havalimanı. Türkiye’nin son zamanlardaki en büyük, en gözde ve en çok tartışılan projesi. Tartışma konularını bir kenara bırakarak bu yazımızda sayılarla ve özellikleriyle yeni Havalimanımızı inceleyeceğiz.

Cumhuriyet Tarihinin En Büyük İhalesi

Mayıs 2013’te ihale teklifleri toplanan Yeni Havalimanı yapım işini 25 yıllık kira bedeli olan 22 Milyar 152 Milyon Euro artı KDV ile Limak, Kalyon, Kolin, Cengiz Ortak Girişim Grubu aldı. Bu ihale, Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi olarak kayıtlara geçti. 19 Kasım 2013’te sözleşmesi imzalanan Yeni Havalimanının temel atma töreni 7 Haziran 2014 tarihinde gerçekleştirildi.

21 Haziran 2018 tarihinde Havalimanı inşaatı büyük ölçüde tamamlanarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı taşıyan TC-ANK adlı uçak İstanbul Havalimanı’na ilk inişi gerçekleştirdi.

29 Ekim 2018 tarihinde büyük bir törenle açılan İstanbul Havalimanı’ndan ilk ticari uçuş 31 Ekim 2018 tarihinde Türk Hava Yolları’nın Boeing 777 tipi yolu uçağıyla Ankara’ya yapıldı.

14 Haziran 2020 tarihinde terminalin doğusunda bulunan 3. bağımsız pist faaliyete geçti. Aynı gün düzenlenen törenle yapımı tamamlanan devlet konuk evi ve cami açılışı gerçekleştirildi.

750 Milyon Metreküp Hafriyat Yapıldı

İstanbul’un 25 yıl öncesine kadar kömür ihtiyacının karşılandığı madenlerin büyük çoğunluğu Havalimanı arazisi üzerinde bulunuyordu. Bu nedenle hafriyat ve dolgu işlemleri çok önemli ve maliyetli bir kalem oldu. Zemin ıslahı için 750 Milyon Metreküp toprak kazıldı. 320 Milyon Metreküp dolgu yapıldı.

Havalimanı inşaatı süresince 3 bin 519 kamyon ve iş makinesi aralıksız çalıştı. 42 ay gibi kısa bir sürede dünyanın en büyük havalimanlarından birisi inşa edildi. İnşaatın en yoğun döneminde 35-40 bin yerli ve yabancı personel çalıştı.

Dünya’nın En Büyüğü İstanbul Havalimanı
Terminal cephesi

76,5 milyon metrekare arazi üzerine inşa edilen İstanbul Havalimanı, 4 faz olarak projelendirilmiştir. 2018’de tamamlanan ilk fazda, 2 adet bağımsız pist, ana terminal binası, taksi yolları, apron, hava trafik kontrol kulesi (atc kule), haberleşme ve meteoroloji sistemleri inşa edildi. 1. Fazda, 5.4 milyon ton asfalt, 7 milyon metreküp beton kullanıldı.

Tek çatı altında dünyanın en büyük terminali olma özelliği taşıyan İstanbul Havalimanı terminal binası, 45 metre yüksekliğinde, 1 milyon 400 bin metrekare toplam alan, 450 bin metrekare çatı alanına sahip devasa bir kompleks olarak inşa edilmiştir. Terminalde 2 metre çapında 1550 kolon inşa edildi. Döşemelerin büyük çoğunluğu prekast olarak fabrikada üretilip yerinde montajı yapıldı. Terminal inşaatında 2 milyon metreküp beton, 180 bin ton demir kullanıldı.

Ayrıca 500 bin metrekare cephe alanı mevcuttur. Çatı ise 461 adet kubbeden oluşmaktadır.

Terminal zemini için 10-15 metre derinliğindeki yumuşak toprak alındı. 30 metre dolgu yapıldı ve kazıklar çakıldı. Terminal binasının inşaat tamamlandıktan sonraki ağırlığı kadar toprak, dolgunun üzerine yerleştirilerek inşaattan sonra oluşabilecek toplam oturma ölçüldü.

Sadece Terminal Değil, Otoparkta En Büyüklerden
Otoparktan terminal cephesine bakış

18 bin araç kapasitesi ile Avrupa’nın en büyük otoparkı da İstanbul Havalimanında bulunuyor. Toplam 850 bin metrekare büyüklüğünde 7 katlı ve 5 bloktan oluşuyor. Son teknoloji elektronik otopark sistemleri bu otoparkta bulunuyor.

Sayılarla İstanbul Havalimanı
  • Girişte teslim ettiğiniz bagajınız tüm kontrollerden geçerek, bütün havalimanını dolaşarak uçağınıza çok kısa bir süre içinde gidiyor. Bu bantların toplam uzunluğu ise 42 kilometre
  • Terminal girişinde 566 adet check-in noktası
  • 228 adet pasaport kontrol noktası
  • 20 bin adet bekleme koltuğu
  • 7 adet terminal giriş kapısı
  • 18 bin araç kapasiteli otopark
  • 332 adet asansör, 166 adet yürüyen merdiven, 167 adet yürüyen bant
  • Uçakların yanaştığı, yolcu indirip bindirdirdiği 143 adet hareketli yolcu köprüsü
  • 4100 metre ve 3750 metre uzunluğunda 60 metre genişliğinde iki adet bağımsız paralel pist
  • 3060 metre uzunluğunda 60 metre genişliğinde üçüncü pist
  • İlk etapta yıllık 90 milyon yolcu kapasiteli, tüm etaplar tamamlandığında yıllık 200 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak. Şuanda Atatürk Havalimanı’nın 3 katı büyüklüğünde.
  • İnşaatın en yoğun zamanında 35-40 bin yerli ve yabancı personel görev yaptı.
  • Toplam saha 76.5 milyon metrekare
Giden yolcu katı ve check-in noktaları
Diğer Etaplarda Neler Var?

4 fazdan oluşan havalimanında ilk faz tamamlanmış olup diğer fazlarda şuan ki terminalin daha küçüğü bir iç hatlar terminali, 3 adet yeni pist, yeni taksi yolları, yeni apron, kargo şehri, destek hizmetleri alanı ve havalimanı şehri bulunuyor. İnşaat tamamlandığında şuan yıllık 90 milyon olan yolcu kapasitesi 200 milyona yükselecek. Toplam 6 adet pist olacak.

Havalimanı şehrinde ise (Airport City) ofis, otel, hastane, sosyal yaşam alanları, eğitim alanları, sergi ve müzeler gibi küçük bir şehir oluşturulacak. Bu şehrin yürüyüş yolu ile direk terminal ile bağlantısı sağlanacak.

Uluslararası Ödüllü Atc (Hava Trafik Kontrol) Kulesi

Türk ve İslam kültürünün önemli bir yere sahip lale motifi ile İstanbul’u simgeleyen Hava Trafik Kontrol Kulesi (Atc Kule) 90 metre yüksekliğinde ve 5 bin metrekare alana sahip. Yapımında 110 metrelik havalimanı inşaatındaki en büyük vinçler kullanıldı. Yapımında cam elyaf takviyeli beton malzeme kullanıldı. Chicago Athenaeum (Mimarlık ve Dizayn Müzesi ve Mimari Sanat Tasarımı ve Kentsel Araştırmalar Avrupa Merkezi) tarafından 2016 Uluslararası Mimarlık Ödülü verildi.

3. Havalimanına Ulaşım Zor Mu?

İstanbul Havalimanı, yakın zamanda ulaşım hatlarının kesişim noktası haline gelecek. Mevcut olan Kuzey Marmara Otoyolu Terminalin hemen karşısından geçiyor. İnşaatı devam eden iki tane metro hattı var. Gayrettepe-Havalimanı (M11) Metro Hattı, Halkalı-Havalimanı Metro Hattı inşaatları devam ediyor ve yakın zamanda tamamlanacağı belirtiliyor. Ayrıca 3.Köprü üzerinden gelen Sabiha Gökçen Havalimanı bağlantılı Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesi de yakın dönem için planlanıyor.

İstanbul Havalimanı’nın inşaat halindeki ve güncel fotoğraflarına erişmek için The Şantiye Forum‘a ücretsiz kaydolabilirsiniz.

Apron ve biniş köprüleri
Not: Fotoğraflar TheŞantiye ekibine aittir. İzinsiz kullanımlarda yasal işlem başlatılacaktır.

REKLAM ALANI
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.