Dolar 34,0457
Euro 37,9446
Altın 2.819,47
BİST 9.728,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24 °C
Hafif Yağmurlu

Enerji Kimlik Belgesi Nedir? Enerji Kimlik Belgesi Uzmanı Nasıl Olunur?

Enerji Kimlik Belgesi Nedir? Enerji Kimlik Belgesi Uzmanı Nasıl Olunur?
REKLAM ALANI

Enerji Kimlik Belgesi (EKB), 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu’na bağlı olarak çıkarılan Bina Enerji Performans Yönetmeliği’ne göre binalarda enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını ve enerji israfının önlenmesini sağlamak amacıyla asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salınım seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma / soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir.

Yapılarda kullanılan enerji sistemlerinin ve yapı detaylarının özelliklerini baz alınarak hazırlanan Enerji Kimlik Belgesi, ısıtma, soğutma, sıcak su, havalandırma ve aydınlatma ihtiyaçlarının karşılanması için tüketilen enerji miktarının sayılar ve verilerle raporlanmasıdır.
Enerji Kimlik Belgesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geliştirilen BepTR programı aracılığıyla yapıları A, B, C, D, E, F ve G arasında sınıflandırmaktadır.

İlgili kanun gereği belirli istisnalar dışıntaki tüm yapılar için Enerji Kimlik Belgesi (EKB) almak zorunludur. Ayrıca 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren Enerji Kimlik Belgesi olmayan mevcut yapılarda alım-satım ve kiralama işlemi yapılamayacaktır. Yeni yapılarda ise iskan ruhsatı verilmemektedir.

Enerji Kimlik Belgesi Hangi Yapılarda Zorunludur?
  • İnşaat alanı 50 metrekarenin altında kalan yapılar,
  • Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı ve bağlı kuruluşları,
  • Kullanım süresi iki yıldan az olarak planlanmış yapılar,
  • Belediye sınırları dışında yer alan ve 1000 metrekarenin altında kalan yapılar,
  • Sanayi alanında üretim faaliyeti gösteren yapılar,
  • Atölye, sera ve herhangi bir ısıtmaya ihtiyaç duymayan depo, ardiye, ağıl, ahır gibi yapıların Enerji Kimlik Belgesi zorunluğu bulunmamaktadır.
Enerji Performans Sınıfları Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Enerji Kimlik Belgesi’nde (EKB), binalar enerji performansına göre sınıflandırılır. Metrekare başına yıllık harcanan kwh değerine göre bir referans değer elde edilir ve bu değere göre A’dan G’ye kadar sınıflandırılır. A sınıfı, en verimli seviyeyi belirtirken, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi belirtir.

A sınıfı Enerji Kimlik Belgesi‘ne sahip binalar ülkemizde oldukça az sayıdadır. Bu sınıf, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak, maksimum enerji tasarrufu ve çevre dostu politika benimsemiştir.

Mevcut binalar halihazırdaki ısı yalıtımı, pencerelerin ısı yalıtımı, pencere ve benzeri açıklıkların boyutları, ısıtma-soğutma ekipmanları verimi, aydınlatma armatürleri verimliliği gibi parametrelerine bağlı olarak A sınıfından G sınıfına kadar her sınıf Enerji Kimlik Belgesi alabilmektedir. Ancak yeni yapılacak binaların iskan izni alabilmesi için en düşük C sınıfına uygun olarak tasarlanmaları gerekmektedir.

Enerji Kimlik Belgesi Hazırlanması İçin Neler Gerekiyor?

Yeni Binalarda:

  • Mimari Proje,
  • Elektrik projesi,
  • Mekanik proje,
  • Isı yalıtım raporu
  • Yapı ruhsatı

Mevcut Binalarda:

  • Mimari proje,
  • yapı ruhsatı
  • iskan ruhsatı ve yapı hakkında edinilen bilgileri içeren rapor gerekmektedir.

“Enerji Kimlik Belgesi” uygulaması için Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinin Geçici 4. maddesinin birinci fıkrası gereğince 01 Ocak 2011 tarihinden sonra yapı ruhsatı alan binalar yeni bina, bu tarihten önce yapı ruhsatı alan binalar mevcut bina olarak değerlendirilmektedir.

Bu tanıma istinaden 1 Ocak 2011 tarihinden sonra yapı ruhsatı almış binaların (yeni binalar), yapı kullanma izin belgesi (iskan ruhsatı) alınması aşamasında Enerji Kimlik Belgesini ilgili idareye (belediye) sunması gerekmektedir. Aksi takdirde, yapı kullanma izin belgesi kanunen verilmemektedir.

Mevcut binalar ve 1 Ocak 2011 tarihinden önce yapı ruhsatı almış ve inşaatı devam edip henüz yapı kullanım izni almamış binalar için Enerji Verimliliği Kanununun yayımı tarihinden itibaren on yıl içinde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenir. Kısaca, mevcut binalar kanunen 2 Mayıs 2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi almak zorundadır.

Enerji Kimlik Belgesi’ni kimler verebilir? Nasıl Enerji Kimlik Belgesi Uzmanı Olunur?

Enerji Kimlik Belgesi düzenlemek üzere yetki belgesi almış olan ve meslek odalarından alınmış SMM belgesine sahip mühendisler veya mimarlar ya da bünyesinde bu vasıflara haiz mühendis veya mimar bulunduran tüzel kişiler yeni yapılacak olan binalara Enerji Kimlik Belgesi (EKB) vermeye yetkili kuruluş sayılır.

Bünyesinde Enerji Kimlik Belgesi Uzmanı mühendis veya mimar bulunduran Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimlilik Danışmanlık (EVD) Şirketlerimevcut binalara Enerji Kimlik Belgesi (EKB) vermeye Yetkili Kuruluş sayılır.

Enerji Kimlik Belgesi düzenlemek üzere yetki belgesi, mühendisler ve mimarlar için kendi meslek odalarında periyodik olarak eğitimler yapılmaktadır. Ortalama 3 günlük eğitimin sonucunda yapılan sınav ile Enerji Kimlik Belgesi uzmanı olmaya hak kazanan mühendis ve mimarlar, kendi firmasında veya çalıştığı firmada Enerji Kimlik Belgesi düzenlemek üzere yetkilendirilmiş olunur.

Güvenilir olarak binanıza Enerji Kimlik Belgesi almak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kaynak: https://webdosya.csb.gov.tr/db/samsun/webmenu/webmenu4379.pdf
http://www.yegm.gov.tr/verimlilik/v_mevzuat.aspx

REKLAM ALANI
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.