Dolar 32,5998
Euro 34,8045
Altın 2.495,11
BİST 9.480,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14 °C
Hafif Yağmurlu

Zımpara Nedir? Zımpara Türleri Nelerdir?

04.07.2021
4.306
A+
A-
Zımpara Nedir? Zımpara Türleri Nelerdir?
REKLAM ALANI

Zımparalar nerelerde kullanılır? Paslı yüzeylerde hangi zımpara kullanmalıyım? Ahşap üzerindeki boyayı ve verniği nasıl çıkartırım? Boyadan önce hangi zımpara ile yüzey zımparalanmalı? gibi sorularınızın cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Zımparalar, yüzey pürüzlerini gidererek pürüzsüz yüzey elde etmek için ayrıca pası, eski boyayı ve verniği temizlemek için kullanılan bir malzemedir. Aşındırıcı kristalize kum taneciklerinden oluşur. Genel olarak inşaat ve imalat sektöründe birçok alanda kullanılmaktadır.

Zımparalama işlemi, metal, ahşap, mermer, alçı gibi malzemelerden oluşmuş yüzeylerin pürüzsüz hale getirilmesidir. Boyadan ve astardan önce yapılan en son işlemdir. Ayrıca ahşap yüzeylerde eski boyanın ve verniklerin sökülmesi işleminde de zımparalar kullanılmaktadır. Metal yüzeylerdeki pası ve kiri temizlemek amacıyla da kullanılır.

İnşaatlarda, saten alçı yapılmış duvarları boyadan önce pürüzsüz hale getirmek amacıyla zımpara yapılır. Zımparalar elle yapıldığı gibi zımpara takozu veya zımpara makineleri ile de yapılmaktadır.

Zımpara yüzeyindeki kristalize kumların boyutlarına göre sınıflandırılmaktadır.

Zımpara Türleri
Resim Rajiv Kumar tarafından Pixabay‘a yüklendi

Zımparalar kalınlığına göre belirli numaralandırmalar yapılarak sınıflandırılmıştır. Ülkemizde Amerikan Standartlarında (CAMI) belirtilen “Kum” değerlerine göre sınıflara ayrılmıştır. Piyasada genellikle 40 kumdan başlayarak 3000 kum değerine kadar farklı kalınlıkta zımpara bulmak mümkündür.

Kum değeri yükseldikçe tanecik boyutları küçülür ve zımpara incelir. Yani 40 kum zımpara kalın, 3000 kum zımpara incedir.

Yapılan imalatın türüne göre farklı kum değerlerinde zımparalar kullanılmaktadır.

Çok Kalın Zımparalar

24-36 kum zımparalar çok kalın kum taneciklerine sahip oldukları için aşındırıcı özellikleri oldukça yüksektir. Yüzey düzeltme, parlatma ve pürüzsüzleştirme işlemlerinde kullanılmaz. Yüzeylere iyice yapışmış ve çıkması çok zor olan eski boyaları, vernikleri sökmek için kullanılır. Çok fazla aşındırma isteyen işlerde kullanılır.

Kalın Zımparalar

40-60 kum zımparalar kalın kum taneciklerine sahiptir ve yüksek aşındırıcılık özelliklerine sahiptir. Fazla dayanıklı olmayan eski boya ve verniği sökmek amacı ile kullanılabilir. Ahşap yüzeylerde pürüzlülüğü yok etmek için kullanılabilir.

Orta Kalınlıkta Zımparalar

60-100 kum zımparalar orta kalınlıkta kum taneciklerine sahiptir ve orta derece aşındırıcı özellikleri bulunmaktadır. Hiç işlem görmemiş ahşaplarda ilk zımparalama işleminde kullanılabilir. Yüzey pürüzsüzleştirme işlemlerinde kullanılabilir.

İnce Zımparalar

120-220 kum arasındaki zımparalar ise ince zımpara olarak piyasada satılmaktadır. Genellikle saten yapılmış yüzeylerde boya/astar vurulmadan önceki son zımparalama işleminde kullanılmaktadır. Saten alçı yüzeylerde 180 kum zımpara ideal olandır. Yüksek pürüzsüzlük sağlar ve aşındırıcılığı düşüktür.

Saten alçılarda kalın zımpara kullanılması tavsiye edilmez. Satene zarar verir ve yüzey pürüzsüzlüğünü bozar.

Ahşap yüzeylerde de boya/vernik öncesi son zımparalama işleminde ve dolgu macun uygulandıktan sonra ince zımparalar kullanılır.

Metal yüzeylerde boyayı ve pası sökmek için kullanılır.

Çok İnce Zımparalar

240-400 kum arasındaki zımparalar çok ince olarak kabul edilir. Kum taneciklerinin boyutları oldukça düşüktür ve ahşap yüzeylerde boya/vernik arasındaki katlarda tutuculuğu artırmak amacıyla kullanılır. Cilalama işleminde kullanılır. Aşındırıcı değildir. 400 kumdan daha ince zımparalarda vardır. Piyasada 3000 kum değerine kadar zımpara bulmak mümkündür.

Ayrıca metal yüzeylerde boyadan önce çok ince zımpara ile yüzeydeki hareler giderilir ve pürüzsüzleştirilir.

Kum Değeri Nedir?

Ülkemizde en çok kullanılan “Kum” terimi bir Amerikan Standardı olan Coated Abrasive Manufacturers Institute (CAMI) satandardında grit olarak belirtilir. Kum değeri, zımpara yüzeyinde birim alandaki tanecik miktarını belirtir. Birim alanda ne kadar fazla kum taneciği olursa olursa zımpara o kadar ince olur. Yani kum değeri yüksek olur. Birim alandaki kum taneciği miktarı ne kadar az olursa, tanecik boyutları bir o kadar büyük olacağı için zımpara daha kalın olur. Kum değeri de düşük olur.

Mühendis ve Mimarların işine yaracak 10 Web Sitesini sizler için derledik. Buraya tıklayarak işinize yarayabilecek sitelere hemen göz atın.

Başlıkta kullanılan resim LeoNeoBoy tarafından Pixabay'a yüklendi

REKLAM ALANI
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. ÖZGÜR dedi ki:

    GÜZEL BİR AÇIKLAMA OLMUŞ TEŞEKKÜRLER