Dolar 32,4752
Euro 34,7669
Altın 2.442,51
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18 °C
Az Bulutlu

Rölöve Nedir? Nasıl Alınır?

Rölöve nedir? Rölöve Nasıl Alınır? Nerlerede Kullanılır? sorularının yanıtlarını bulabileceğimiz bir yazı ile karşınızdayız. İnşaat sektöründe sıklıkla duyduğumuz rölövenin amaçları, kullanım yerleri, mimari ve statik rölöve farkları, statik rölöve alınırken dikkat edilmesi gereken hususları yazımızda sizler için derledik.

Rölöve Nedir?

Rölöve, bir yapının mevcut durumunun çeşitli yöntemlerle belirlenmesi, tüm boyutlarının ölçülerek teknik resim kurallarına uygun olarak plan, kesit ve görünüşlerin çıkarılması işlemine denir. Genel anlamda tarihi yapıların restorasyonu öncesinde mevcut durumunun belirlenmesi amacı ile yapılmaktadır. Ancak birçok farklı durumda da rölöve uygulaması yapılmaktadır. Örneğin performans analizi veya riskli yapı tespiti yapılacak mevcut yapılarda, binanın mevcut durumunun belirlenmesi, statik ve mimari uygulama projeleriyle farklılıkların tespit edilmesi amacıyla da rölöve çalışması yapılabilmektedir. Bu rölöveler mimari ve statik rölöve olarak ayrılmaktadır.

Rölövenin Amaçları

Rölövenin asıl amacı, bina boyutlarının ve taşıyıcı sisteminin belirlenmesi, taşıyıcı sistem detaylarının tespit edilmesidir. Bu amaçla yapının plan boyutu, kat yüksekliği, bina yüksekliği, taşıyıcı sistem elemanlarının aksları ve boyutları, yığma yapılarda taşıyıcı duvarların tespiti ve detayları belirlenmektedir.

Statik Rölöve Nedir?

Kentsel Dönüşüm kapsamında incelenecek ya da Deprem Performans Analizi yapılacak yapılarda, binanın mevcut projesi yoksa ya da uygulamada farklılıklar var ise mevcut yapının statik rölövesi hazırlanır.

Öncelikle yapının taşıyıcı sistemi belirlenir.

Yığma Yapılarda Rölöve Nasıl Alınır?

  • Yığma yapılarda taşıyıcı duvarlarda ve döşemede kullanılan yapı malzemelerinin özellikleri ve bağlayıcı harcın türü tespit edilir.
  • Daha sonra yapının iç ölçüleri ve dış ölçüleri, subasman yüksekliği, kat ve bina yükseklikleri alınarak plan boyutları kağıt üzerinde rölöveye işlenir.
  • Taşıyıcı duvarlarda bulunan kapı, pencere, havalandırma, dolap gibi boşluk alanların boyutları, parapet yükseklikleri, duvar köşelerine olan mesafeleri ölçülerek rölöve üzerinde belirtilir.
  • Duvarlarda meydana gelmiş çatlak ve diğer hasarlar, taşıyıcı elemanlardaki düzensizlik ve olumsuzluklar rölöve üzerinde belirtilir. Duvar işçiliğinin kalitesi de tespit edilerek rölövede belirtilebilir.
  • Yatay ve düşey hatıl olup olmadığı incelenir. Varsa boyutları ile rölövede gösterilir.
  • Döşemeye gelen ilave yükler, kaplama cinsi, döşeme kalınlığı, düşük döşeme olup olmadığı tespit edilerek rölöve üzerine işaretlenir.

Betonarme Yapılarda Rölöve Nasıl Alınır?

Betonarme yapıya ait rölöve örneği
  • Betonarme binalarda rölöve alınırken ise taşıyıcı sistem elemanlarının boyutları, plandaki konumları, aksları, kaçıklıkları incelenir.
  • Kat yükseklikleri, subasman yüksekliği, döşeme kalınlığı, kaplama türü, döşemeye gelen yükler, varsa düşük döşemeler belirlenir.
  • Taşıyıcı sistem elemanlarında düzensizlik veya olumsuzluk varsa rölöve üzerinde belirtilir.
  • Temel muayene çukuru açılarak temel türü ve boyutları mümkün olduğunca tespit edilmeye çalışılır.
  • Duvarların kalınlıkları ve yerleri plan üzerinde belirtilir.

Yapının iç ölçüleri ve dış ölçülerinin eşit olup olmadığı kontrol edilir. Genellikle eski yığma yapılarda duvarların gönyesi bozuk olabilmektedir. Böyle durumlarda çap oluşumu dikkate alınmazsa ölçülerde hatalar oluşabilir. Gönye ile gerekli kontroller yapılmalı ve gönyesiz olan kısımlarda ölçüler tekrar alınarak gerekli düzeltmeler yapılmalıdır.

İnşaat Mühendisleri Platformu Discord Kanalına Davetlisiniz. Sektörel bilgi ve tecrübe paylaşımları, iş ilanları, ders notları ve dökümanlar, teknik bilgi havuzu ve sosyal bir ortam sizleri bekliyor. Davet linkine tıklayarak discord hesabınız ile kanala katılabilirsiniz.

Etkili CV Hazırlama ile ilgili yazımızı okumadıysanız okumanızı tavsiye ediyoruz. Buraya tıklayarak Etkili CV Hazırlama Yöntemlerini okumaya hemen başlayın.

REKLAM ALANI
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.