Asma Tavan Nedir, Nasıl Yapılır? Asma Tavan Çeşitleri ve Asma Tavan Malzemeleri
Asma Tavan Nedir ve nerelerde uygulanır? Asma Tavan çeşitleri, uygulamaları ve malzemeleri nelerdir? Alçıpan Asma Tavan, Metal Asma Tavan, Taşyünü Asma Tavan, Karolam Asma Tavan ve diğer dekoratif Asma Tavan türlerinin amacı ve kullanım yerleri nelerdir?
Asma Tavanlar genel olarak evlerde, ofislerde, işyerlerinde yalıtım, dekoratif ve aydınlatma amacıyla tavanda uygulanan kaplamalardır. Tavandan geçen elektrik kabloları, su boruları ve havalandırma kanalları kötü görüntü oluşturabilir. Bu durumlarda kötü görüntüyü engellemek amacıyla farklı asma tavan modelleri mekana uygulanmaktadır. Farklı aydınlatma modellerini uygulamak, sıva yapılmamış tavanlarda brüt betonu kapatmak amacıyla da asma tavan uygulanabilmektedir.
Alçıpan Asma Tavan
Uygulama olarak diğerlerine göre daha kolay olan Alçıpan Asma Tavan, tavandan geçen tesisatı engellemek, düz ve temiz bir görünüm oluşturmak, farklı aydınlatma ambiyansı sağlamak için kullanılır. Banyo, salon, ofis, mağaza gibi yerlerde çok sık kullanılmaktadır. Alçıpan asma tavan ile gizli ışık bantları yapılarak farkı aydınlatma türleri oluşturabilir, ortama daha hoş bir hava katabilirsiniz.
Alçıpan Asma Tavan nasıl uygulanır? Galvaniz U ve C profilleri ile Asma Tavan taşıyıcı sistemi hazırlanır. Galvaniz profil yerine kutu profilde kullanılabilmektedir. Taşıyıcı sistem hazırlandıktan sonra yatay profiller üzerine akıllı vidalar ile alçıpanlar şaşırtmalı olarak vidalanır. Alçıpan derzlerine sarsıntılarda çatlamayı önlemek amacıyla derz bandı çekilir. Üzerine saten alçı yapılır. Ardından boya işlemine geçilir.
Taşyünü Asma Tavan
Karo Taşyünü plakalarının taşıyıcı sistem üzerine yerleştirilmesi ile uygulanır. İşçiliği kolay ve maliyeti uygun olduğu için birçok yerde karşımıza çıkmaktadır. Ses ve ısı yalıtımına katkı sağlar. Ferah bir ortam oluşturur. Kolayca sökülüp takılabilmektedir.
Taşyünü asma tavanın taşıyıcı sistemi alçıpan asma tavan ile farklılık göstermektedir. T24 taşıyıcı sistemi oluşturulduktan sonra taşyünü karolar kolayca yerleştirilmektedir.
Metal Asma Tavan
T24 taşıyıcı sistem oluşturulduktan sonra metal karolar döşenerek uygulanan asma tavan sistemleridir. 30×30 cm 60×60 cm 60×120 cm gibi ölçülerde uygulanabilir. Genellikle Avm, hastane, metro istasyonu gibi alanlarda sıklıkla karşımıza çıkar. Lay-on, Lay-out, Clip-in, Hook-on, Mesh, Baffle asma tavanlar gibi taşıyıcı sistemine, plakalarına göre farklı asma tavan modelleri uygulanabilmektedir.
Metal Asma Tavanın İç Görünümü Metal Asma Tavan
Clip-in asma tavan sistemi, asma tavan plakaları birbiri içine geçirmelidir ve taşıyıcı sistem gizlidir. Aşağıdan görünmez.
Lay-on asma tavan sistemi, asma tavan plakaları birbiri içine geçirmelidir ve taşıyıcı sistem aşağıdan görünür.
Lay-in asma tavan sistemi, asma tavan panelleri taşıyıcı sistemden belirli miktar daha aşağıda görünür.
Mesh asma tavan sistemi, asma tavan panelleri ızgara görünümündedir.
Asma Tavanların birçok çeşidi vardır. Mimarın yaratıcılığına göre farklı farklı tasarımlar da hazırlanmaktadır.
Asma Tavan İmalat Aşamaları ve Asma Tavan Malzemeleri
Asma Tavan imalatında genel olarak kullanılan malzemeler şunlardır. Dübel, Askı Çubuğu, Askı Maşası, Klips, Ekleme Parçaları, Taşıyıcı Profiller, Yan Profiller, Z profil, Galvaniz U ve C Profilleri, Kutu Profiller kullanılmaktadır.
Çelik dübel ile askı çubukları projede belirtilen aralıklarla tavana sabitlenir. Askı maşası ile taşıyıcı profiller askı çubuğuna bağlanır. Metal asma tavan yapılacaksa T24 taşıyıcı elemanlar ızgara oluşturacak şekilde iki yönlü olarak askı çubuklarına bağlanır. Metal asma tavanda kenarlara alçıpan bant yapılarak daha estetik görüntü oluşturulabilir. Ancak metal plakaların birbirine tam oturması için ve derzlerde şaşırma olmaması için milimetrik hata payları ile çalışılmalıdır. Ölçüler titizlikle alınmalıdır. Duvarlarda yamukluk varsa asma tavan panellerindeki derzler şaşabilir. Duvardaki yamukluklar tespit edilip tavan ölçülerinde hesaba katılmalıdır.
Alçıpan asma tavan yapılacaksa galvaniz tavan C profilleri ızgara oluşturacak şekilde iki yönlü olarak askı çubuklarına bağlanırlar. Alçıpanlar tavan C profillerine akıllı vida ile vidalanır.
Metal Asma Tavanlar İçin Alçıpan Bant Uygulaması Metal Asma Tavan Taşıyıcı Sistemi
Makalede kullanılan görsellerin tamamı TheSantiye.com'a aittir. İzinsiz kullanılması yasaktır.
The Şantiye ailesine katılmak istiyorsanız bir tık ötenizdeyiz. TheSantiye.com sitemizde yazar olmak için buraya tıklayıp formu doldurabilirsiniz.