CV Nasıl Hazırlanır? Etkili Özgeçmiş Hazırlama Yöntemleri
CV Nasıl Hazırlanır? Okuldan mezun olduktan sonra ilk aklımıza gelen sorulardan bir tanesi. Yazımızda teknik elemanlar için en etkili özgeçmiş hazırlama yöntemlerini ve püf noktalarını anlatacağız.
Özgeçmişiniz, iş başvurularında kendinizi tanıttığınız, işe alım sürecindeki en etkili belgedir. Bunun için özgeçmişin şablonundan yazı tipine ve boyutuna, kullanılan cümlelerden anlatımın sadeliğine kadar her detayı çok önemlidir. Özgeçmiş hazırlarken farklı olmak, yetkilinin dikkatini çekmek ve kendini etkili bir şekilde tanıtmak gerekiyor. Bunun için dikkat etmemiz gereken birkaç püf noktası var elbette.
CV Tasarımı Nasıl Olmalı?
Kendi hazır formatınız yoksa “En İyi CV Hazırlama Siteleri” yazımızdaki siteler çok işinize yarayacaktır. Eğer uluslararası geçerli bir özgeçmiş hazırlamak istiyorsanız Avrupa Parlamentosu tarafından hazırlanan Europass CV kalıbını kullanabilirsiniz. Europass CV örneğini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.
Yapılan araştırmalara göre bir CV’nin incelenip sahibini mülakata çağırma kararının verilmesi ortalama olarak 6 saniye sürüyor. Yani bu ilk 6 saniye içinde ik uzmanını etkileyecek bir CV hazırlamalısınız.
Öncelikle CV tasarımı göz yoran karmaşıklıktan uzak olmalıdır. Bilgileriniz az ve öz olmalı, belirli bir düzen içerisinde olmalıdır. Uzun bir akademik makale görüntüsü vermemelidir.
CV Üzerinde İlk Bakılan Alanlar
CV’de ilk bakılan ve en çok dikkat çeken bölüm genel olarak üst orta bölümdür. Özel olarak ise,
- Kişisel bilgiler, isim, fotoğraf, ön yazı, eğitim bilgileri
- En son çalışılan şirket ve pozisyon, çalışma süresi
- Alınan görevler, gerçekleştirilen projeler
CV Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- CV’nize güncel bir fotoğrafınızı eklemeyi unutmayın. Takım elbise ile çekilmiş bir fotoğraf ne kadar ciddi olduğunuzu gösterir.
- Yazım kurallarına dikkat etmelisiniz. İmla ve noktalama hatalarından kaçınmalısınız. Çünkü bu ufak hatalar sizin dikkatsiz ve ilgisiz birisi olduğunuzu düşündürebilir.
- CV’nizi A4 boyutunda hazırlayın. Özgeçmişiniz en fazla 2 sayfa olmalı ve “Times New Roman” veya “Arial” gibi kolay okunabilen yazı tiplerini seçmelisiniz. Yazı boyutunu da 11 veya 12 punto olarak ayarlamalısınız.
- Uzun ve sıkıcı paragraflardan uzak durun. Anlatmak istediklerinizi kısa ve anlaşılır cümleler ile anlatın. Ayrıca özgeçmişinizi gereksiz bilgilerden arındırın. Bu durum CV’nizi okuyan yöneticinin sıkılmasına ve okumaktan vazgeçmesine sebep olabilir.
- Kısa bir ön yazı kendinizi ve hedeflerinizi anlatmak için altın değerindedir. Sıkıcı olmadan kendinizi tanıttığınız, kariyer hedeflerinizden bahsettiğiniz en ideal ön yazınızı hazırlayın.
- Kişisel bilgiler, Eğitim, İş Deneyimleri, Kurslar, Sertifikalar, Yetkinlikler gibi kategoriler açabilirsiniz.
- Özgeçmişinize ekleyeceğiniz bilgiler tamamen doğru olmalıdır.
- Katıldığınız projelerden bahsedin.
- İletişim bilgilerinize varsa Linkedin adresinizi yazın. Ve Linkedin profilinizi güncel tutun.
- Ters kronolojik sıra takip edilmelidir. Yani İş Deneyimi kategorisinde en son çalıştığınız iş yeri en üstte yer almalıdır.
Son olarak internet ortamında bir çok farklı tavsiyelerle karşılaşabilirsiniz. Ancak belirli bir kalıba sıkışıp kalmadan kendinizi en iyi ifade ettiğiniz özgeçmiş, sizin en iyi özgeçmişinizdir.
Hazır şablonlarla kolayca özgeçmiş hazırlamak istiyorsanız en iyi özgeçmiş hazırlama sitelerini derlediğimiz “En İyi CV Hazırlama Siteleri” başlıklı yazımızı mutlaka inceleyin. TheŞantiye ekibi olarak hayatta başarılar dileriz.:)
Theşantiye’yi Linkedin üzerinden buraya tıklayarak takip edebilirsiniz.
Başlıkta kullanılan resim Shari Jo tarafından Pixabay'a yüklendi.
Tebrikler açıklayıcı ve başarılı bir yazı olmuş elinize sağlık
Teşekkür ederiz